Nina Grønn

Den internasjonale norske kunstneren Nina Grønn har nettopp ankommet Oslo etter 17 år i Asturias, Nord-Spania.
Nina Grønn er oppvokst i USA og kom til Norge som 10 åring. Hun gikk på Ålesund Kunstfagskole, har reist jorden rundt og i 2001 dro hun til Asturias der hun traff sin mentor José Antonio Menéndez Hevia (1938).

I 15 år har kunstnerduoen arbeidet sammen. Det hele startet da José Antonio tilbød Nina å lære henne å se. Han hadde nettopp kjøpt 11 av hennes grafikkbilder og så potensialet til den unge kunstneren. De reiste rundt hele den iberiske halvøy i campingbil i et år med alle sanser åpne for å samle inntrykk med naturen som inspirasjonskilde. De lagde skisser, fotograferte og skrev. Denne reisen kan beskrives som en reell «Grand Tour».
Da de installerte seg i sitt atelier i Gijón, studerte de følgende teknikker: grafitt, kull, akvarell, blekk, akryl, olje, grafikk og foto. Arbeidene deres er ulike, men de har til felles et abstrakt, likevel sanselig og identifiserbar organisk uttrykk.

Med sin bakgrunn fra industriell design og interiørarkitektur innførte José Antonio sin industrielle tekniske kunnskap i den kreative prosessen og de arbeidet sammen innen metalisering.
Men det var da de begynte å arbeide med betong at noe helt unikt oppsto. De bestemte seg for å introdusere sine betong relieff til Spanias blindeforbund. Her arbeidet de igjen gjennom sine sanser, hovedsakelig berøringssansen. Da de blinde reagerte med å beskrive landskapene de «så» med fingertuppene, ilte det gåshud gjennom kunstnerduoen.

José Antonio og Nina har hatt flere utstilllinger sammen, også i Madrid og Oslo. Barjola museet i Gijón var den første etter 10 års samarbeid der de viste 100 kunstverk med en stor variasjon av teknikker.

Deres arbeid har blitt innkjøpt av forskjellige aktører som: det multinasjonale advokatfirmaet ONTIER, restauranter, kasinoer, hoteller, kontorer, internasjonale kunstsamlere og privatpersoner.

Nå begynner Nina Grønn sin egen reise her i Norge. Årets juleutstilling er hennes første havn.

Nina Grønn: "UTEN TITTEL" Nina Grønn: "UTEN TITTEL"   
Nina Grønn:
UTEN TITTEL

olje og akryl på lerret
50 x 70
Nina Grønn:
UTEN TITTEL

olje på lerretspanel
100 x 50
  
Norwegian English